Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het bezoekadres van een website. Iedere website heeft een IP-adres welke bestaat uit allerlei cijfers, je kunt het IP-adres zien als een soort postcode van jouw website. Een domeinnaam maakt het makkelijker te onthouden waar je naar toe moet.

Het IP-adres van deze website bestaat uit 9 cijfers, zoals je je wel kunt voorstellen kan het onthouden van 9 cijfers vrij lastig zijn. In plaats daarvan kun je een domeinnaam registreren welke dit veel gemakkelijker maakt. Bol.com, Ova.nl, Marktplaats.nl het zijn allemaal namen die makkelijker blijven hangen dan een stel cijfers.

Domeinnaam TLD’s

Een TLD is het achterste gedeelte van een URL. Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen kun je bekijken welke TLD hier het beste bij past. Voor Nederlandstalige websites is dit vaak de “.nl” maar je kunt ook kiezen voor “.be” of voor “.com”.

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe TLD’s bijgekomen, zo kun je nog specifieker aangeven wat voor website je hebt. Enkele nieuwe mogelijkheden zijn “.Amsterdam”, “.Family” & “.Xxx”.

Een domeinnaam registreren

Zo’n websiteadres vastleggen kun je bij veel verschillende bedrijven doen. Je kunt simpelweg controleren of de domeinnaam nog vrij is en vervolgens registreer je het websiteadres naar jouw keuze. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij WebChamp.nl. Heb je nog wat extra inspiratie nodig voor de domeinnaam van jouw website dan kun je ook gebruik maken van de CreaCheck van WebChamp welke suggesties doet op basis van een door jouw ingevuld zoekwoord. Ook bekijkt deze tool direct of de domeinnamen nog vrij zijn.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.