Een QR-code is de afkorting van Quick Response Code. Dit is een tweedimensionele streepjescode die de gebruiker direct informatie geeft, waar de code zijn naam aan te danken heeft. De QR-code bestaat uit zwarte en witte blokken die een patroon vormen dat van boven naar beneden en van rechts naar links gelezen kan worden. Dit patroon kun je scannen met een mobiele telefoon of andere QR-code lezer. Elke QR-code bevat informatie. Door de code te scannen kom je bij de informatie terecht, zoals een website, formulier of inloggegevens voor een wifipunt.
Hoe is de QR-code ontstaan?
De QR-code bestaat al sinds 1994. Het Japanse bedrijf Denso Wave, een dochteronderneming van Toyota, ontwierp de eerste QR-code om het productieproces van hun voertuigen gemakkelijker te volgen. Dit ontwerpproces duurde een jaar. Denso Wave koos voor de vierkante vorm omdat het team dan nooit op zoek hoefde naar de juiste hoek om de code te scannen. Dat zou veel ergernis en tijd schelen en handiger zijn. En dat blijkt, want QR-codes zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij.
Waar kun je een QR-code voor gebruiken?
Een QR-code is breed in te zetten omdat de code zoveel informatie kan bevatten. Voorbeelden van QR-code gebruik zijn:
- menu’s bij een restaurant openen
- tickets voor evenementen openen
- productverpakkingen voorzien van extra informatie en handleidingen
- storytelling op producten of advertenties plaatsen (bijv. via een video met de achtergrondverhaal van het product)
- linken naar productpagina’s of landingspagina’s
Een QR-code kan daarnaast ook versleutelde informatie bevatten. Dat maakt de code extra veilig voor gebruik.
Zelf een QR-code maken
QR-codes zijn altijd handig voor marketingstrategieën. Maar hoe maak je ze eigenlijk? Dat is heel simpel, want dat doe je gewoon online. Hier vind je genoeg tools en software om QR-codes te genereren. Om een QR-te maken, moet je wel een aantal stappen volgen. We lichten ze toe.
Stap 1: bepaal waar je QR-code naartoe moet leiden
Wil je de QR-code gebruiken om een website te openen of deel je liever productgegevens? Je kunt een QR-code voor van alles inzetten, maar zorg wel dat de informatie relevant is voor je doelgroep.
Stap 2: vind de juiste software
Er zijn talloze manieren om online een QR-code te genereren. Enkele sites hiervoor zijn:
QR Code Generator – https://www.qr-code-generator.com/
QRstuff.com – https://www.qrstuff.com/
QRfy.com – https://qrfy.com/
De meeste QR-code software is gratis. En niet alleen dat: vaak zijn er customizable opties. Wil jij graag een roze QR-code omdat dit goed bij je huisstijl past? Dan kies je eenvoudig je eigen kleurenpalet.
Stap 3: voer de inhoud van de QR-code in
Kies het type informatie dat je wilt coderen en voer deze op de juiste manier in. Let op: per QR-code kun je maar één soort data kiezen. Je kunt de QR-code natuurlijk wel naar een landingspagina leiden waar de bezoeker meerdere opties heeft.
Stap 4: download de QR-code en gebruik deze waar je wilt
QR-code gedownload? Dan voeg je de streepjescode eenvoudig toe aan visitekaartjes, flyers, productverpakkingen of waar je maar wilt.