We vergelijken in deze blog twee bekende marketing automatisering systemen: SharpSpring vs MailBlue. We zullen kijken naar de belangrijkste verschillen in features zodat je zelf een afweging kunt maken. Natuurlijk zullen we ook een prijsvergelijking doen. Na het lezen van deze blog kun je de systemen in alle opzichten vergelijken. Je weet dan welke tool het beste aansluit op jouw wensen.

Algemeen

MailBlue

MailBlue is een krachtig marketing automatisering & sales CRM systeem. Het is geschikt voor zowel kleine als grotere organisaties. Omdat het gemakkelijk in gebruik is en erg schaalbaar, is het een populair systeem voor Nederlandse en Belgische ondernemers. De combinatie van e-mailmarketing, marketing automatisering en CRM helpen je in het stroomlijnen van je gehele sales- en marketingproces. Omdat je ook veel segmentatie- en personalisatie mogelijkheden hebt binnen de software, hoef je niet bang te zijn dat je met het automatiseren minder persoonlijke en gerichte mailings verstuurt naar jouw contacten. Integendeel!

Je kunt dynamische content inzetten zodat jouw contacten in één mail alleen de inhoud zien die aansluit op hun interesses (dit kun je meten). Binnen MailBlue krijg je werkelijk alle features om websitebezoekers om te kunnen zetten naar klanten die vervolgens herhaalaankopen bij je plaatsen. En je kunt geweldige customer service bieden.

Ook goed om te weten is dat MailBlue erg hoog scoort op de deliverability. Zo ben je er van verzekerd dat zoveel mogelijk mails die je uitzend ook werkelijk in de inbox van je contacten belandt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw mails direct in de spamfolders belanden of -erger nog- helemaal niet aankomen bij je contacten.

De belangrijkste features

De belangrijkste functionaliteiten binnen MailBlue: e-mail marketing, inschrijfformulieren, dynamische content, e-mail segmentatie, split-testen, marketing automatisering, site-tracking, event-tracking, doelen in automatiseringen, automatiseringskaart, attributie en conversie, sales & CRM, lead scoring, mobiele app, SMS marketing, website berichten, Facebook Custom Audiences, Gesprekken, Machine Learning, Winkans berekening bij deals en voorspellende verzending (automatisch verzenden op het meest ideale tijdstip per uniek contact).

MailBlue kun je zien als een alles-in-één CRM en marketing automatisering tool voor een hele redelijke prijs. Dit maakt het daardoor ook voor kleinere bedrijven mogelijk om ermee te starten.

SharpSpring

SharpSpring is ook een alles-in-één sales en marketing platform. Qua prijs is de instap voor kleinere bedrijven wat groter. Ondanks dat de makers van de software aangeven zich op kleine bedrijven en MKB’ers te richten, is dit qua budget lang niet altijd haalbaar voor iedereen. Je kunt je sales- en marketingprocessen goed automatiseren met SharpSpring. Het is voornamelijk erg geschikt voor marketing agencies aangezien zij qua features zich hier in onderscheiden ten opzichte van MailBlue.

De belangrijkste features

De belangrijkste features van SharpSpring zijn: CRM en marketing automatisering, inschrijfformulieren, Social Media Management en Blog builder. Met name de Blog builder en het Social Media Management zou een reden kunnen zijn om voor SharpSpring te kiezen. Dit kun je namelijk direct vanuit hun software beheren. Gebruik je MailBlue, dan ontwikkel je jouw blogs en social media campagnes binnen je eigen site of op de social media platformen zelf.

SharpSpring heeft echter weer geen live chat of SMS marketing mogelijkheden, dus zou je dat graag willen gebruiken, dan is MailBlue de betere keuze.

Gebruiksvriendelijkheid

Binnen MailBlue bouw je automatiseringen in slechts een paar klikken dankzij de drag & drop automation builder. Je kunt je workflows makkelijk segmenteren. Zo ben je er zeker van dat de juiste boodschap bij de juiste persoon terecht komt. Het bouwen van de automatiseringen werkt sterk visueel en daardoor eenvoudig en overzichtelijk. MailBlue is één van de meest gebruiksvriendelijke alles-in-één e-mail marketing systemen. Ook het bouwen van pipelines, opstellen van formulieren en het maken van een mail werkt prettig visueel en met het drag & drop systeem.

Een mailtje heb je dus in een paar klikken gereed. Daarnaast is het ook fijn dat alle wijzigingen die je maakt automatisch opgeslagen worden. Je hebt zo snel een eerdere mail die je al gemaakt hebt direct ingeladen én kunt ook snel terug naar een eerdere versie van je mail of van je automatisering.

Ook SharpSpring scoort goed op de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Het is een ‘what you see is what you get’ e-mail builder; er zit geen lastige poespas in verwerkt. Net als bij MailBlue kun je bij SharpSpring ook zónder technische kennis de software gebruiken.

Automatiseringen

Zowel binnen MailBlue als SharpSpring kun je de klantreis van je contacten automatiseren. De automatiseringen werken in beide systemen prettig visueel. Dankzij het drag en drop systeem heb je een workflow zo gebouwd. Ook kun je splitsingen maken in de workflows en op basis van bepaalde condities contacten segmenteren; zo geef je ieder contact een unieke en persoonlijke benadering. Dé manier om het juiste bericht naar de juiste persoon op het juiste moment te kunnen sturen. Je wilt je contacten natuurlijk kunnen ‘targeten’ op basis van hun reacties en interesses.

Triggers en acties

Je kunt in beide systemen binnen de automatiseringen meer acties plaats laten vinden dan enkel een mail versturen, waardoor je veel processen kunt automatiseren. Binnen MailBlue kun je zo bijvoorbeeld op basis van bepaalde triggers een hele andere automatisering laten stoppen voor een contact. Of je zorgt dat iemand op een bepaald punt in een automatisering automatisch ingeschreven wordt op een specifieke lijst in jouw systeem. Hier zien we wel meteen dat MailBlue veel geavanceerder is. Doordat je veel meer triggers hebt op basis waarvan een automatisering mag starten én ook nog eens veel meer acties kunt kiezen die geautomatiseerd plaats mogen vinden, kun je volledigere flows bouwen.

Een automatisering binnen SharpSpring ziet er zo uit;
workflow-sharpspring

Een automatisering binnen MailBlue ziet er zo uit:

marketing-automatisering-funnel

Zoals je ziet is dit in beide gevallen visueel opgebouwd. Het grootste verschil zit ‘m dus vooral in de mogelijkheden. Als we alleen al kijken naar de toe te voegen acties in een workflow, dan zie we dat je binnen SharpSpring enkel de mogelijkheid hebt om een (notificatie)mail te sturen, iemand toe te voegen of te verwijderen aan/van een lijst en geringe contactinformatie aan te passen:


Als we dit vergelijken met de acties die je binnen MailBlue plaats kun vinden, dan zie je dat MailBlue al veel meer vrijheid biedt in het opbouwen van automatiseringen:

Dit geldt dus niet alleen voor acties, maar ook in de mogelijkheden om contacten te kunnen segmenteren. Ook kent MailBlue een uitgebreidere keuze in starttriggers voor je automatiseringen.

SMS marketing

Wil jij e-mailmarketing kunnen combineren met het automatisch versturen van SMS’jes? Het voordeel van SMS is dat dit vaak als veel persoonlijker ervaren wordt, mede doordat een e-mail inbox bij veel van je contacten tegenwoordig al snel volstroomt met meerdere mails. Binnen MailBlue kun je dit als directe actie invoegen vanaf een Plus account. SharpSpring heeft de optie zelf niet binnen de automatiseringen, maar je zou dit mogelijk kunnen maken door via de tool Zapier SharpSpring te koppelen met een externe partij zoals SMS factor. Let er hierbij wel op dat je kunt SMS’en naar de landen waar je naar uit wilt sturen en dat je dus ook betaald voor twee extra externe tools (Zapier kán gratis gebruikt worden, maar wel tot slechts 100 ‘zaps’).

CRM

MailBlue

MailBlue heeft een ingebouwd CRM vanaf een Plus account. Ook kun je eventueel een extern CRM-systeem koppelen met MailBlue; denk aan Agile, Salesforce en Pipedrive.

De CRM features van MailBlue helpen je meer verkopen te realiseren van je producten of diensten. Dit doordat je het salesproces kunt stroomlijnen. En ook omdat je jouw prospects/klanten beter kunt begrijpen en betere relaties met hen kunt bouwen. Het prettige is dat je het CRM kunt koppelen met de automatiseringen. Automatiseer dus ook meteen je (sales)proces door bijvoorbeeld automatisch een nieuwe deal aan te maken in het CRM zodra iemand een contactformulier indient bij je. Zo iemand kan dan direct een welkomstmail van je ontvangen en je salesteam krijgt een notificatiemail om deze lead verder op te gaan volgen.

De functies binnen het CRM

Binnen het CRM kun je taken toewijzen; handmatig of geautomatiseerd. Stel bijvoorbeeld in dat zodra een lead een bepaalde pagina bekeken heeft op je site of een bepaalde waarde heeft, iemand de taak toegewezen krijgt even telefonisch met deze lead te schakelen. Je kunt gebaseerd op bepaalde acties of interesses direct acties plaats laten vinden. Ook kan ieder detail binnen een dealkaart genoteerd worden, zodat een contactprofiel aangevuld wordt én ieder teamlid de huidige status van een lead inzichtelijk heeft.

Alles draait om de communicatie

Ook heel handig: je kunt iedere mailprovider koppelen met MailBlue, dus je kunt gewoon je Outlook of Gmail blijven gebruiken. Ondertussen ben je er dan ook zeker van dat alle mails die je verstuurt en ontvangt ook getracked worden in het CRM van MailBlue. Daarnaast is er ook een app, zodat je zelfs on-the-go nog bezig kunt zijn en calls kunt voeren of mails versturen naar jouw deals. MailBlue koppelt ook goed met andere tools die je mogelijk al gebruikt; zoals Calendly, Facebook en Zendesk.

MailBlue kun je inzetten om op verschillende manieren contact te kunnen onderhouden met je leads en klanten. Denk aan SMS-marketing, website berichtgevingen via site messaging, Facebook Custom Audiences, via een chatwidget op je site en natuurlijk per mail. De website berichtgevingen zijn voornamelijk erg sterk; omdat je real-time een gepersonaliseerd bericht kan tonen aan bepaalde leads en klanten. Doordat je zo gericht contact met ze hebt op het kanaal waar zij aanwezig zijn, kan het je conversies echt een boost geven. Ook kun je dit soort berichtgevingen automatiseren, denk bijvoorbeeld aan het onder de aandacht brengen van je speciale aanbiedingen van dat moment op je site.

Machine Learning

Maak gebruik van de Machine Learning mogelijkheden van MailBlue; het helpt je in het maken van de juiste beslissingen voor jouw bedrijf (en marketing strategie). Ook kun je leadscoring toepassen en punten aan je leads toekennen op basis van acties die zij ondernemen. Dit kan een paginabezoek zijn of bijvoorbeeld het aanklikken van een specifieke link in een e-mail. Zo zorg je ervoor dat je de juiste mensen op het juiste moment opvolgt.

Op het gebied van Machine Learning kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van de feature ‘voorspellende verzending‘ van MailBlue. De software monitort en analyseert hierbij zelf data vanuit je e-mailcampagnes zoals opens en clicks om per uniek contact het beste verzendmoment te kunnen bepalen. Het systeem leert continu van de aanwezige data, dus je mails zullen met een steeds gerichtere verzendtijd verstuurt worden. Hierdoor zul je merken dat jouw contacten na verloop van tijd ook steeds betrokkener zijn met jouw berichten.

Overzichtelijke pipelines

Ook het bouwen van (sales) pipelines met diverse fases in het proces kun je eenvoudig opstellen dankzij de drag and drop builder. Dit geeft je een heel fijn en direct overzicht over alle deals en hun fases. Zo ziet een pipeline binnen MailBlue er uit:

SharpSpring

Je kunt het ingebouwde CRM van SharpSpring gebruiken of SharpSpring koppelen met het CRM-systeem dat je nu gebruikt (zoals Pipedrive of Nimble).

De functies binnen het CRM

Het ingebouwde CRM biedt je de mogelijkheid om zelf deal fases te bouwen om het (sales)proces te volgen van het begin tot aan het eind van de (sales)cyclus. Dankzij de intuïtieve drag and drop interface heb je een pipeline zo gebouwd en direct overzicht over alle deal fases. Beslissingen kun je eenvoudig maken doordat je alle informatie in één oogopslag voor je hebt.
Je kunt zelf notities toevoegen en zo bijvoorbeeld informatie naar aanleiding van interacties met je deals opslaan. Zo weten ook collega’s direct wat de huidige status van een deal is. Stel reminders in zodat de follow-up van je deals gestroomlijnd gebeurt en je nooit meer een sale richting een warme lead misloopt.

Pas leadscoring toe op basis van betrokkenheid, paginabezoeken en hoe compleet een profiel is van een lead. Zo kun je goed segmenteren en de toon van jouw berichten aan laten sluiten op de exacte fase van de klantreis van je lead.

Een (sales) pipeline binnen SharpSpring ziet er zo uit:

Integraties

Beide platformen zijn goed te koppen met veel andere (externe) tools.

MailBlue integreert met alle apps waar het Amerikaanse ActiveCampaign ook mee te koppelen valt. Er zijn daardoor op het moment van schrijven meer dan 850 koppelingen met MailBlue mogelijk.  Van accounting-, CMS- en analytics tools tot aan services die zich focussen op sales, support of lead generatie. Welke systemen je mogelijk ook gebruikt; de kans is zeer aannemelijk dat je dit met MailBlue kunt integreren.

Ook via SharpSpring kun je een aardig aantal koppelingen leggen, alhoewel dit niet zo’n volledige lijst is als bij MailBlue. Dit zijn alle integraties die met SharpSpring mogelijk zijn.

Templates

Bij het opstellen van je mailings is het natuurlijk prettig als je mailtemplates direct in kunt laden die mobile responsive zijn en er professioneel uit zien. Zo hoef je dit enkel nog wat te finetunen naar de look & feel van jouw bedrijf. Binnen MailBlue heb je een ruime keuze uit meer dan 125 e-mail templates. Ook fijn: je kunt zelfs ontzettend veel kant-en-klare automatiseringen direct inladen!

Ook SharpSpring heeft een ruime bibliotheek aan mail templates beschikbaar die mobile responsive zijn. Op welk apparaat de mail ook bekeken wordt; het zal er altijd goed uit zien.

Support

Zowel bij MailBlue als bij SharpSpring kun je rekenen op een supportteam dat snel & adequaat reageert op je vragen. Ook hebben ze allebei een uitgebreide kennisbank waar je zelf de veelgestelde vragen terug kunt vinden. Daarnaast kun je gratis videotrainingen volgen. MailBlue doet wel net een stapje verder voor haar klanten: zij hebben aan een serieuze Academy gebouwd, waardoor je net die stappen extra met je (e-mail)marketing kunt zetten. Hier kun je overigens ook meteen een MailBlue Basis, Intermediate of Expert certificaat behalen wanneer je de examens met succes afrondt.

Wat ook nog een doorslag kan geven: MailBlue is Nederlands, dus ook de support is Nederlandstalig. SharpSpring is een Amerikaans bedrijf, wat betekent dat je nog wel eens tegen taalbarrières of tijdsverschillen aan kunt lopen.

Prijzen

MailBlue is goed betaalbaar en ook erg schaalbaar, waardoor veel kleinere of middelgrote bedrijven ook gemakkelijk in kunnen stappen en gebruik kunnen maken van de software. Ook fijn: je kunt een gratis proefaccount aanvragen en de software 14 dagen uitproberen waarbij je al wat contacten kunt inladen, koppelingen kunt leggen én mailings kunt versturen.

Je betaalt bij MailBlue voor een type pakket: Lite, Plus of Professional. Dit is afhankelijk van de features die jij wel of niet wilt gebruiken. Daarnaast geldt er een contactlimiet; dit start met een pakket tot 500 mailadressen. Heb je meer mailadressen of groei je in verloop van tijd in je adressenbestand, dan kun je hierin in stappen opschalen naar pakketten met een ruimer contactlimiet. Over het algemeen kun je onbeperkt mails uit sturen binnen de pakketten, tenzij je meer dan 250.000 contacten in je bestand hebt. Dan kun je maximaal 9.000.000 mails gratis verzenden binnen in dit pakket (wat vaak alsnog ruim voldoende is). Een overzicht van alle prijzen en pakketten vind je hier.

SharpSpring is redelijk prijzig, waardoor het voor kleinere bedrijven vaak een minder geschikte keuze is. Helaas bieden ze ook geen gratis proefaccount aan. Wel kun je een demo inplannen om een rondleiding door de software te krijgen en te zien hoe alles werkt.

Het aantal te verzenden mailings is bij SharpSpring niet onbeperkt, maar afhankelijk van het type plan dat je kiest. Ook dien je er rekening mee te houden dat je een toeslag van $1.800,- betaalt voor de onboarding. Je krijgt dan weliswaar extra support over de eerste 60 dagen om zeker te zijn dat je alles correct ingesteld hebt en het maximale uit de software kan halen. Toch is het een aardige investering als je dit vergelijkt met een optionele onboardingsessie bij MailBlue van 85 euro per uur, waarbij in 2 uur jouw account al ver in de basis ingericht kan zijn. Een volledig overzicht van de pakketten en prijzen van SharpSpring vind je hier.

Download gratis:
E-mailmarketing handboek

  • Ontdek de kracht van e-mailmarketing
  • Hoe je jouw nieuwsbrieven kunt automatiseren
  • Hoe je doorlopend omzet kunt generen
  • Inclusief stappenplannen voor het bouwen van funnels