Waarschijnlijk weet je al dat e-mailmarketing een belangrijk kanaal kan zijn om klanten te bereiken. Maar wist je ook dat er een gemakkelijke manier is om de performance van jouw e-mails te boosten? Je kunt de open-rates en conversie van je e-mails flink verhogen terwijl je de uitschrijvingen verlaagt, zonder enorme kosten te maken. Dat doe je door op een slimme manier video een onderdeel van je e-mailmarketing strategie te maken. In dit artikel vertellen we je hoe je direct je voordeel kunt doen met video marketing.
Wat is video e-mail marketing?
Video e-mail marketing is eigenlijk niets meer dan het toevoegen van video aan je e-mailmarketing. Het betekent echter niet per se dat de ontvangers van jouw e-mails de video’s zullen bekijken zonder de e-mail inbox te verlaten. Sterker nog; vaak betekent video marketing binnen e-mails in de praktijk het toevoegen van linkjes en thumbnails aan een e-mail naar een landingspagina waar de video te zien is. Video’s kunnen al wel embedded getoond worden in e-mails, maar dit wordt niet aangeraden: we zullen je verderop vertellen waarom.
Waarom is video marketing belangrijk?
In de intro gaven we je al een teaser: video betekent betere prestaties tegen geringe kosten voor je e-mailmarketing. Volgens dit onderzoek kan video marketing binnen e-mails de open-rates namelijk met 19% verhogen, de click-through-rates met maar liefst 65% verhogen en het percentage uitschrijvingen met 26% verlagen.
En mocht je verbaast zijn over deze cijfers: eigenlijk is het succes van video marketing in e-mails niet zo gek. Video is immers uitgegroeid tot één van de meest populaire vormen van content. En ook commercieel draagt het zijn steentje bij. Zo heeft volgens onderzoek zelfs 90% van de consumenten nieuwe producten en merken via video leren kennen. E-mail is op zijn beurt ook al vele jaren een bewezen performance kanaal. Combineer deze twee kanalen en er ontstaat magie.
Aan de slag: hoe je kunt beginnen
Ben je overtuigd van het belang van video marketing binnen je mails en wil je er mee aan de slag? Volg dan de volgende stappen om te kunnen beginnen:
1. Maak een strategie
Zoals zo vaak geldt ook hier: ‘bezint eer ge begint’. Nu klinkt een strategie al snel als heel veel werk, en in zekere zin klopt dat ook wel, maar het loont de moeite. En het hoeft echt geen 10 pagina’s tellende scriptie te worden. Stel jezelf tenminste deze vragen:
- Wat is het doel? Wat en wie wil je bereiken en waarom? Moet er een verkoop uit komen of is de video e-mail ter informatie?
- Wie is de doelgroep en hoe wil deze het liefst aangesproken worden? Is het onderwerp waarover je wilt mailen (en waarover je een video wilt maken) interessant voor je doelgroep?
- Wat zet je in je e-mail en wat zet je in de video?
- Wat is succes? Waarschijnlijk wil je clicks vanuit de e-mail genereren, maar met hoeveel clicks ben je blij? En welke vervolgactie wil je zien?
Door deze vragen kort voor jezelf te beantwoorden creëer je een framework waarbinnen je precies weet wat je gaat mailen, naar wie en waarom. Ook wordt het makkelijk om een eventueel budget vast te stellen of een vervolgcampagne vorm te geven.
2. Schiet de video
Een stap die je natuurlijk niet kunt overslaan. Zorg dat je een video maakt die er professioneel uitziet, niet te lang duurt en die een bepaalde toegevoegde waarde biedt die in lijn is met de strategie die je hebt gemaakt. Een puntgave bedrijfsfilm laten maken kost veel tijd en/of budget aanvankelijk, maar is een investering die zich over de jaren terug blijft betalen. Denk van tevoren goed na over het format: maak je een how-to video, een testimonial, een promotie video of iets anders? Afhankelijk van dat format kun je verschillende (gratis) apps en videosoftware gebruiken om de video na het filmen te bewerken. Geen idee welke je moet gebruiken? Kijk eens naar Adobe Premiere Rush of Inshot bijvoorbeeld.
3. Upload de video
Wanneer je tevreden bent over de video kun je deze uploaden. Het meest voor de hand liggend is dan YouTube. YouTube is gratis, heeft een immens bereik (ook op het platform zelf) en vrijwel alle ontvangers kennen het al. Het nadeel van YouTube is wel dat de kans groot is dat er een reclame wordt afgespeeld alvorens de kijkers de daadwerkelijke video ziet. Als dit echt een obstakel vormt kun je ook voor Vimeo kiezen. Vimeo is weliswaar betaald (althans, als je meer dan 500MB per week upload), maar kijkers zien geen reclame. Als de reclame niet per se belangrijk voor je is, raden we je aan gewoon voor YouTube te kiezen.
4. Stel de e-mail op en voeg je video toe
Wanneer de video af is en geüpload op bijvoorbeeld YouTube, kun je de mail opstellen. Houd daarbij het doel en de doelgroep die je bij de strategie hebt vastgesteld in gedachten. De video zou je direct kunnen laten afspelen, maar je kan ‘m beter als link aanhalen, bijvoorbeeld met een aansprekende thumbnail. Houd daarnaast de volgende tips in gedachten:
- Voeg het woord ‘video’ toe in de onderwerpregel van de e-mail. Volgens onderzoek kan alleen het toevoegen van dat woord al leiden tot die 19% betere open-rate en een 65% betere click-through rate.
- Zorg voor een call-to-action, zowel in je video als in je e-mail: zo weet je zeker dat deze bijdraagt aan het doel.
- Test voordat je de mail in bulk uitstuurt. Draai diverse testen met steeds net een verschillende opzet, om de best mogelijke versie uiteindelijk uit te sturen op het juiste moment. Een fijne feature die veel e-mailmarketing software programma’s hiervoor aanbieden is de A/B-test.
Hoe implementeer je een video in een e-mail?
We benoemden al even dat video’s in principe in de mail zelf afgespeeld kúnnen worden, maar dat het niet ideaal is. Met HTML5 is het mogelijk om in de e-mail de video te embedden. Maar niet elke e-mail service ondersteunt dit. Onder andere Apple Mail, Samsung Galaxy Mail en Outlook.com (webversie) ondersteunen het. Maar Gmail, Yahoo en de native Outlook mail ondersteunen het allemaal niet. Daarnaast wordt e-mail met een video die er embedded in zit heel vaak als spam gezien en dus geblokkeerd- of het komt in de spambox terecht.
Hoe doe je het dan wel? Waarschijnlijk gebruik je een e-mailmarketing programma. Vaak wordt dan automatisch een thumbnail gecreëerd wanneer je een video vanaf een platform zoals YouTube in de e-mail aanhaalt. Is dat niet het geval, voeg dan een link naar de video toe. Dat kan dan met een klikbare thumbnail of een tekstlink.
Je kan er dan vervolgens voor kiezen om direct naar de video op het video platform te linken, of naar een landingspagina waar je de video embedded toont. In dat laatste geval kun je specifieker het effect van de e-mail meten, doordat je weet dat de clicks vanuit een e-mail zijn gekomen. Geef- om dat echt goed te kunnen doen – een campagne identifier (CID) mee aan de link. Dan is het verkeer ook in Google Analytics terug te zien.
Deze video’s werken goed via e-mail
Welk type video je gebruikt hangt natuurlijk helemaal af van het doel van jouw video marketing strategie en het type e-mail dat je verzendt. Wanneer je op zoek bent naar inspiratie, overweeg dan eens één van deze soorten video’s op te nemen in je e-mail campagne:
- Bonus content: laat exclusieve informatie via video zien, zoals een exclusieve introductie of een ‘achter de schermen’ video. Zo beloon je trouwe lezers en geef je ze een gevoel van exclusiviteit.
- Maak een video voor een specifieke doelgroep: maak persoonlijke video’s voor kleinere groepen. Deze kleine niche groepen kun je vervolgens op hun wenken bedienen met een e-mail video die ze gegarandeerd aanspreekt. Zo’n niche groep kun je vinden door naar de click-throughs te kijken. Zo zou je als sportwinkel kunnen uitvinden welke lezers geïnteresseerd zijn in voetbal, en welke in golf. Benader deze groepen vervolgens op maat, met een relevante video. E-mailmarketing software helpt je ook enorm in deze (automatische) segmentatie mogelijkheden.
- Draag je merkwaarden uit: video leent zich uitstekend om te laten zien waarvoor jouw merk staat. In dit geval zegt een beeld echt meer dan 1.000 woorden. Een goed voorbeeld is onderstaande video over de duurzame kleding van ‘HACKED by’:
Promotiefilm | HACKED by__ from Pro Motion Film on Vimeo.
- Doe een aankondiging: een aankondiging voor een event, een nieuw product of een exclusieve sale leent zich uitstekend voor een korte video waar je de lezers via e-mail op kunt wijzen. Een voorbeeld:
Promotiefilm | nlgroeit | Aankondiging Jaarevent from Pro Motion Film on Vimeo.
- Voeg video toe in je nieuwsbrieven: er is natuurlijk niet altijd een speciale campagne nodig. Voeg video ook eens toe aan je standaard nieuwsbrieven, als je die hebt.
Nu beginnen
Wanneer je e-mailmarketing serieus neemt is er eigenlijk geen reden om niet ook met video marketing te beginnen. Video is in veel gevallen een geprefereerde content vorm voor lezers en de resultaten van jouw e-mails kunnen er fors door verbeteren. Bovendien: doordat je laagdrempelig zelf video’s kunt maken of zelfs bestaande content kunt gebruiken, kun je de kosten laag houden. Doorloop de stappen en maak je eigen eerste video marketing e-mailcampagne om te zien wat het voor jou kan betekenen!