Wat is opt-out?

Opt-out is de term voor het proces waarbij mensen ervoor kiezen om zich ergens af te melden bepaalde informatie en diensten niet langer te ontvangen. Opt-uit geldt ook voor verzoeken om persoonlijke gegevens uit een database te laten verwijderen. De term wordt vaak gebruikt in marketingcontext en geldt voor bijvoorbeeld e-mailmarketing en telefonische marketing. 

Is een opt-out optie geven verplicht?

Ja, een opt-out optie is sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht bij bepaalde vormen van marketing. De AVG is een wet die mensen meer controle geeft over hun persoonlijke gegevens. De wet vereist dat bedrijven toestemming verkrijgen voordat ze persoonlijke gegevens verzamelen of verwerken. 

Individuen kunnen toestemming geven door te kiezen voor opt-in (toestemming geven iets te ontvangen) of opt-out (die toestemming terugtrekken). Als burger van de Europese Unie, heb je door de AVG het recht om je af te melden voor elke vorm van marketing of andere communicatie die je niet wilt ontvangen. 

Hoe pas je als bedrijf de opt-out toe?

Er zijn verschillende manieren om opt-out toe te passen. En als bedrijf ben je wettelijk verplicht deze aan te bieden. Gebruik je telefonische marketing? Dan moet de gebelde persoon de informatie krijgen dat ze zich mogen uitschrijven, bijvoorbeeld via het Bel-Me-Niet Register. 

Gebruik je e-mailmarketingcampagnes? Dan kan de ontvanger opt-outen door te klikken op de ‘uitschrijven’ link onderaan een e-mail. Deze moet dus altijd in je e-mails en andere online communicatie staan.

En natuurlijk mogen ontvangers zelf contact opnemen met jouw bedrijf en vragen om van de lijst te worden verwijderd.

Wanneer hoef je geen opt-out aan te bieden?

Hoewel er enige variatie kan zijn per land in verband met lokale wetgeving, zijn hier enkele vormen van marketing waarbij meestal geen specifieke opt-out verplicht is:

Algemene advertenties

In veel gevallen kun je bij algemene advertenties zoals banners, online advertenties, televisiecommercials, billboards of gedrukte advertenties geen specifieke opt-out aanbieden. Dit komt omdat deze advertenties gericht zijn op een breder publiek. Er is dus meestal geen mogelijkheid voor individuen om zich af te melden.

Ongeadresseerde post

Bij ongeadresseerde direct mail (marketing via de post), zoals reclamefolders of brochures, is er meestal geen specifieke opt-out nodig. Dit komt omdat de afzender niet over individuele contactgegevens beschikt en de post naar een algemeen publiek worden gestuurd.

E-mailmarketing Handboek downloaden

Je ontvangt het e-mailmarketing handboek na aanvraag direct in je inbox.