Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto of afbeelding die je mag gebruiken tegen een bepaalde vergoeding. Dit is wel zo eerlijk omdat zo ook de fotograaf of vormgever een beloning krijgt voor het werk. Een stockfoto wordt vaak verkocht via een beeldbank.

Op bijna iedere website worden foto’s gebruikt, dit kunnen zelfgemaakte foto’s zijn maar ook foto’s van derden. Wanneer je voor deze foto’s en afbeeldingen van derden moet betalen dan worden deze stockfoto’s genoemd.

Ter ondersteuning van je verhaal

Een foto of video ondersteund je verhaal, en zeker bloggers zijn vaak op zoek naar afbeeldingen voor in het artikel. Niet altijd heb je zelf een foto of kun je zelf een foto maken die bij het artikel past. In zo’n geval kun je gebruik maken van een beeldbank.

Wat veel bloggers ook doen is foto’s en afbeeldingen gebruiken die zij vinden met behulp van de Google zoekmachine voor afbeeldingen. Dit moet je overigens juist niet doen. Over de foto’s die je vindt met de zoekmachine beschik je geen rechten. Je loopt hierdoor kans om een boete te ontvangen. Een simpele zoekopdracht op “Getty Images + boete” zal je wel overtuigen om dit niet te doen.

Rechten van een foto kopen

De rechten over een foto “kopen” kan nogal prijzig zijn, zeker wanneer de foto exclusief is. Op websites als Depositphotos – waar ik mijn stockfoto’s download – kun je foto’s downloaden vanaf 0,19 euro, afhankelijk van het aantal foto’s dat je nodig hebt.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.