Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief maken: zo maak je een nieuwsbrief die wél gelezen wordt!

Uitgelichte afbeelding blog - Nieuwsbrief maken_ zo maak je een nieuwsbrief die wél gelezen wordt!

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

Het versturen van een nieuwsbrief blijft altijd een bijzonder moment, want in grote of kleine vorm wil je jouw onderneming of merk weer een boost geven. Zo deel je bijvoorbeeld een succesverhaal om anderen te overtuigen of introduceer je hierin je nieuwste producten voor het nieuwe seizoen. Juist omdat je weer iets ‘nieuws’ deelt, hoop je mooie resultaten te boeken.

Toch wordt lang niet elke nieuwsbrief ook gelezen, hoezeer je ook je best hiervoor hebt gedaan. Dat is natuurlijk erg jammer, maar gelukkig kun je er wél iets aan doen. Niet altijd ligt het namelijk aan de inhoud van je mailing, zoals het aanbod: soms zijn het juist de elementen eromheen die anders moeten. Wil je weten hoe je een goede nieuwsbrief maakt die volop geopend wordt én hoge conversie oplevert? Ontdek in deze blog handige tips en hoe je stap voor stap een succesvolle nieuwsbrief samenstelt!

Waarom een goede nieuwsbrief nog altijd goud waard is

‘Heeft een nieuwsbrief dan eigenlijk dan nog wel zin om te maken, als-ie misschien toch niet gelezen wordt?’ Absoluut! E-mailmarketing, waar de nieuwsbrief dus onder valt, blijft één van de hoogste ROI-kanalen, ook wel het Return On Investment en dus het rendement dat je terugkrijgt ten opzichte van wat je geïnvesteerd hebt.

Een goede nieuwsbrief kan dus goud waard zijn omdat, als je dit sterk aanpakt, het rendement enorm hoog kan zijn ten opzichte van de kosten die je erin investeert. Zonder dat het je dus een fortuin kost, helpen nieuwsbrieven om klanten aan je te binden, je merk sterk neer te zetten én verkopen te stimuleren. Dus, hoe maak je nu een nieuwsbrief die wél geopend wordt en dus een hoog resultaat geeft?

Diagram marketingkanalen ROI - opbrengst per 1 euro
Cijfers gebaseerd op data van Digital Position, Emerce, Econsultancy, Email Monday en Growth Virality

Wat maakt een nieuwsbrief wél goed?

Het is natuurlijk jammer wanneer je nieuwsbrief niet de aandacht krijgt waar je op gehoopt had. Bekijk daarom eens, voordat je een nieuwe mailing eruit gaat sturen, hoe je het vanaf het begin anders aan kunt pakken.

Een veelgemaakte fout is denken dat het opstellen van een algemene nieuwsbrief ‘prima zou zijn’. Of, wanneer je als verzender ‘te veel’ wilt vertellen, evenals te dwingend of juist commercieel overkomen.

Een goede nieuwsbrief heeft dus de perfecte balans: zo promoot je het wel, maar op een meer natuurlijke wijze. Zo stuur je deze mailing ook niet op een willekeurig tijdstip, maar juist op de momenten dat je doelgroep actief is. Afhankelijk van de branche waarin je zit, kan dit variëren van de ochtend- tot avonduren: goed dus om dit eerst te achterhalen.

Voorbeeld slechte nieuwsbrief
Voorbeeld onduidelijke nieuwsbrief
Dezelfde nieuwsbrief, maar dan geoptimaliseerd

Relevantie en persoonlijkheid

Het allerbelangrijkste element blijft toch eigenlijk de relevantie van de nieuwsbrief: wanneer je precies inspeelt op wat je lezer graag ziet, bijvoorbeeld op basis van behoeften, interesses of mogelijk eerdere aankopen, is de kans op een actie vanuit de potentiële klant veel groter. Hoe algemener je het houdt, hoe minder mensen je aanspreekt. Wil je dus een succesvolle nieuwsbrief creëren? Maak ‘m dan zo relevant en persoonlijk mogelijk!

Maak een succesvolle nieuwsbrief door segmentatie

‘Hoe weet ik nu wat mensen graag zien om een goede nieuwsbrief te maken?’, vraag je je misschien af. Dat is gelukkig een stuk makkelijker dan enkel ‘gissen’. Heb je bijvoorbeeld een account bij MailBlue? Dan bieden wij jou de optie om al je contactpersonen op je mailinglijst te segmenteren. Met het segmenteren van je mailinglijst verdeel je jouw contacten over specifieke doelgroepen: dit kan op basis van demografische data zijn, zoals ‘iedereen die in gemeente X woont’. Of, denk aan geslacht, een geboortedatum of andere gegevens die je van je contactprofielen hebt.

Ontdek de kracht van profielverrijking

De bovengenoemde data is alleen nog vrij algemeen, want niet elke ‘vrouw’, ‘persoon met een leeftijd van 45’ of ‘inwoner uit gemeente X’ heeft dezelfde behoeftes of interesses. Dus, hoe kom je dit van elk specifiek contactpersoon nu te weten? Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan invulformulieren waarbij je om meer gegevens vraagt of in een mail specifiek de vraag stelt ‘wat hij of zij graag zou ontvangen’. Of, kijk bijvoorbeeld naar het klik- en aankoopgedrag: welk type producten worden vaak bekeken, aan de winkelwagen toegevoegd en eventueel ook daadwerkelijk gekocht? Hoe rijker je profiel qua gegevens is, aldus profielverrijking, hoe krachtiger je de inhoud hierop af kunt stemmen.

Op deze manier kun je uiteindelijk zo gericht mogelijk gaan mailen en dus altijd relevante inhoud versturen: hét recept om een succesvolle nieuwsbrief te maken!

Illustratie profielverrijking klant voor nieuwsbrief - MailBlue
Vraag en verzamel specifieke data, zodat jij jouw contacten doelgerichter kunt helpen

Een goede nieuwsbrief is persoonlijk

Het ‘broertje’ van segmentatie is het persoonlijk maken van je nieuwsbrief, aldus het toevoegen van personalisatie. Door je contacten in doelgroepen te verdelen, weet je dus wat voor inhoud persoon A of B graag zou willen ontvangen. Dat is top, maar je wilt natuurlijk óók aan dit profiel laten zien dat je precies weet wat hij of zij graag ontvangt.

Om ervoor te zorgen dat je een succesvolle nieuwsbrief maakt die wél geopend wordt, mag je een essentieel element niet vergeten: de persoonlijke touch van de mail. Dit begint met het benoemen van de voornaam van je contactpersoon als aanhef. Op deze manier kun je uiteindelijk zo gericht mogelijk gaan mailen en dus altijd relevante inhoud versturen: hét recept om een succesvolle nieuwsbrief te maken!

Betrek je contactpersoon in je nieuwsbrief

‘Hi, Max!’, klinkt toch een stukje persoonlijker dan enkel ‘Hi!’. Door gebruik te maken van de voornaam voelt je contactpersoon zich automatisch al meer aangesproken. Ook versterkt dit -vanuit de contactpersoon bekeken- de binding met jouw merk of bedrijf.

Waar zou je eerder op klikken? Spreek je contactpersoon dus met de voornaam aan en laat gelijk zien dat je weet waar zijn of haar interesse ligt.

Een goede nieuwsbrief maken in 6 stappen

Inmiddels weet je welke elementen niet mogen ontbreken wanneer je een goede en krachtige nieuwsbrief wilt maken. Segmentatie? Check. Een persoonlijke touch toevoegen? Staat genoteerd! Maar, nu moet je deze mailing daadwerkelijk gaan opbouwen. Hoe je dat doet?

Volg dit stappenplan met tips voor een succesvolle nieuwsbrief!

Stap 1: Kies je doel

Wat wil je bereiken met je nieuwsbrief? Gaat het om delen van informatie, zoals inwoners op de hoogte brengen van gemeentelijke wijzigingen of andere belangrijke updates die spelen in jouw specifieke branche of onderneming?

Ook kan het doel van jouw nieuwsbrief zijn om juist potentiële klanten meer aan je te binden, bijvoorbeeld door het delen van eerdere succesverhalen en zo mensen te overtuigen bij jóu te komen.

Heeft je nieuwsbrief daarentegen vooral een commercieel doeleinde en wil je dus zoveel mogelijk profielen converteren naar je website? Denk dan eens aan het lanceren van je nieuwste producten of geef een duwtje in de rug met tijdelijke kortingen.

Bedenk dus goed of je wilt informeren, converteren of de betrokkenheid wilt verhogen voordat je de nieuwsbrief verder op gaat maken.

Stap 2: Schrijf een ijzersterke onderwerpregel

Je wilt natuurlijk dat je nieuwsbrief zo veel mogelijk geopend wordt: hier heb je dan ook een ijzersterke onderwerpregel voor nodig waar mensen direct op willen klikken.

Belangrijk is vooral, bij het schrijven van een krachtige onderwerpregel, dat je het vooral kort houd: alsof je haast in 1 oogopslag moet kunnen zien wáár het over gaat. Daarbij worden te lange zinnen, zoals in een mailing of online, ook voortijdig ‘afgekapt’, wat een lange onderwerpregel ook onduidelijker zou maken.

Daarnaast is het essentieel dat het nieuwsgierigheid uitlokt en/of dat je meteen iets van je expertise laat zien. Denk bijvoorbeeld aan…

Vermijd hierbij ook zinsconstructies die eerder heel erg ‘spammy’ overkomen, zoals meerdere vraagtekens en knallende hoofdletters in één zin; dit oogt eerder erg onprofessioneel en werkt averechts

Stap 3: Zorg voor een duidelijke structuur

Niets is zo onplezier als non-structuur: het oogt rommelig, totaal niet to-the-point en de kans op grote ergernis is haast maximaal. Bij het maken van een goede nieuwsbrief is het dus essentieel dat je voor een heldere en duidelijke opbouw zorgt. Ook moet het makkelijk lees- en scanbaar zijn, aldus korte en krachtige stukken tekst met handige kopjes: zo weet de lezer meteen waar de specifieke alinea over gaat en oogt het niet als één lange lap tekst.

Dus, hoe bouw je de nieuwsbrief op?

  1. Intro: Zorg meteen voor een leuke of krachtige introductie die uitnodigt om verder te lezen: hier moet je direct de aandacht pakken en vasthouden.

     

  2. De kern: In de kern ga je dieper in op wat je in de introductie hebt aangekondigd. Zorg ervoor dat je alles benoemt wat nodig is, maar ook kort en krachtig genoeg blijft om de aandacht van begin tot eind vast te houden. En, dat het geheel niet een onaantrekkelijke lap tekst wordt. Veel mensen hebben een druk schema, dus zorg dat je hun tijd ‘niet verspilt’; je wilt ze namelijk wel op je mailinglijst houden, toch?

     

  3. Aantrekkelijke CTA: met een krachtige call-to-action zorg je ervoor dat je jouw lezer naar de plek stuurt waar je hem of haar hebben wilt. Dit kan de productpagina zijn waar je nieuwste aanbod gepresenteerd staat (en dus met de hoop op een aankoop) of bijvoorbeeld een landingspagina met gratis downloads: hier laat je een deel van je kennis naar voren komen, zoals een e-book met tips, om potentiële klanten van jouw expertise te overtuigen. Maak ‘m dus zo aantrekkelijk mogelijk.

Stap 4: Maak het persoonlijk

Heb je de nieuwsbrief qua tekst zo goed als klaar? Lees ‘m dan eens goed door en kijk op welke punten je de tekst iets persoonlijker kunt maken. Zo gebruik je de voornaam in de aanhef om je lezer duidelijk aan te spreken en om hem of haar meer aan je bedrijf of merk te binden: deze vorm van personalisatie verhoogt dan ook de betrokkenheid.

Daarnaast is het slim om te kijken waar je nog meer persoonlijkheid toe kunt voegen. Dit kunnen nuances in een zin zijn of maak het geheel net iets speelser. Het zijn vaak juist de kleine details die de nieuwsbrief persoonlijker, origineler en dus effectiever maken.

Stap 5: Voeg visuele elementen toe

Mensen kijken graag naar afbeeldingen, wat de kracht van visuele elementen dus enorm sterk maakt. Verrijk je nieuwsbrief daarom met afbeeldingen van hoge kwaliteit, perfect passend bij de inhoud. Dit kunnen productfoto’s zijn, maar eventueel ook sfeerbeelden die het verhaal in je nieuwsbrief versterken.

Daarbij zorgen visuele elementen voor meer leesgemak, als een soort rustpunt in je mailing. Voeg ook niet té veel afbeeldingen toe, want je nieuwsbrief is natuurlijk geen fotogalerij of Instagram-feed. Een goede richtlijn is de 60/40-regel waarbij maximaal 40% van je nieuwsbrief uit visuele elementen en 60% uit tekst bestaat: zou houd je een mooie balans.

Illustratie - de 60 40-regel nieuwsbrief

Stap 6: Optimaliseer voor mobiel en test vóór verzending

Wist je dat meer dan 60% hun mailing, en dus de nieuwsbrief, op hun mobiel opent en leest? Het is dus van groot belang dat je je nieuwsbrief -qua design- perfect voor mobiele weergave optimaliseert. Niets is zo ergerlijk als minuscule letters of teksten die wegvallen omdat je nieuwsbrief enkel voor computer-, laptop- of tabletweergave gemaakt is.

Die ergernis wil je voorkomen: zorg dus voor een optimale weergave van je nieuwsbrief en dus het template (bijvoorbeeld van MailBlue) voor de mobiele weergave. ‘Responsive design’ is dan ook cruciaal voor succes. Heb je de nieuwsbrief voor mobiele weergave klaarstaan? Ga dan eerst voor een test om te zien of deze daadwerkelijk in de juiste versie aankomt. Klopt het allemaal? Tijd om je nieuwsbrief naar je contacten te versturen!

Illustratie - responsiveness nieuwsbrieven

Wat moet je juist níet doen bij het maken van een nieuwsbrief?

Het klinkt soms allemaal logisch wat je zou móeten doen, maar toch komen er dagelijks vele fouten voor tijdens het maken van een nieuwsbrief. Zoals je inmiddels weet, is een lange tekst zonder afbeeldingen en ‘pauzerende’ witruimtes erg onaantrekkelijk, evenals een te algemene inhoud: deze spreekt namelijk niemand écht aan. Wil je nog meer fouten dus graag voorkomen?


De top 3 don’ts voor een nieuwsbrief

  1. Voorkom spamwoorden: De tijd van dwingende termen is voorbij, want ze wekken eerder ergernis dan dat ze effectief zijn. Voorkom daarom het gebruik van typische spamwoorden als ‘GRATIS!!’ en ‘KOOP NU SNEL!!’, want niet alleen ogen ze onprofessioneel, ze roepen eerder het gevoel van ‘Ik koop helemaal niets!’ op.

  2. Vermijd vage afzender(s): Tegenwoordig kijken veel ontvangers naar de afzender van de mail om te kijken ‘of het wel klopt’. Vreemde of onlogische tekens kunnen er namelijk op wijzen dat je met een oplichter te maken hebt, evenals steeds variërende afzenders. Zorg daarom voor een ‘logische’ afzender en vermijd vage namen.


Te veel onderwerpen toevoegen: Het is begrijpelijk dat je ‘zoveel mogelijk wilt vertellen’, maar te veel onderwerpen in een nieuwsbrief maken je boodschap onduidelijk. Ook heb je hierdoor geen focuspunt, wat juist essentieel is als je maximaal resultaat wilt boeken. Beperk je nieuwsbrief daarom tot één duidelijk onderwerp, ga hier kort en krachtig op in en koppel hier een actie aan.

Tips voor meer kliks op jouw nieuwsbrief

Zoals je kort hiervoor al gelezen hebt, zijn het vaak de kleine details die het grote verschil maken. Zo kan de inhoud -zoals je aanbod- en de lay-out er goed uitzien, maar het zijn vaak de speelse toevoegingen die ervoor zorgen dat je boven de concurrentie uitsteekt en mensen specifiek voor jou kiezen, juist door je originaliteit. Lees hieronder welke tips voor een succesvolle nieuwsbrief zorgen!

Tip 1: Verstuur op het juiste moment

Het klinkt misschien logisch, maar toch wordt dit element vaak onderschat. ‘Wat maakt het uit wanneer ik het stuur? Mijn mailing komt toch wel aan…’ Klopt, maar andere bedrijven mailen je contactpersoon óók. Verstuur jouw nieuwsbrief dus op het moment dat jouw contactpersonen het meest actief zijn, bijvoorbeeld op woensdagmiddag. Doe je dit te vroeg of te laat? Dan is de kans dat jouw mailing onder de grote hoop verdwijnt erg groot.

Tip 2: Gebruik humor of origineel taalgebruik

Veilig taalgebruik is in principe goed, maar een originele draai eraan geven? Dat kan zomaar wonderen doen. ‘Anders dan anders’ zijn, zorgt er namelijk voor dat je onthouden wordt en je een sterke eigen identiteit krijgt. Bekijk dus goed waar je, met je taalgebruik, het verschil kunt maken, zoals het toevoegen van een humoristisch tintje aan je nieuwsbrief. Wel moet dit bij de aard van je mailing passen én moet de grap ook niet te geforceerd overkomen: doe het dus alleen als het écht je nieuwsbrief versterkt.

Tip 3: Gebruik één duidelijke CTA

Je wilt dat je lezer een bepaalde actie uit gaat voeren: in dit proces moet hij of zij dan ook zo min mogelijk afleidingen tegenkomen. Zorg daarom voor één duidelijke CTA, ook wel call-to-action: hiermee stuur je je contactpersoon precies naar je ‘doel’ toe. Meerdere CTA-knoppen creëren onduidelijkheid, zeker wanneer je mensen naar meerdere plekken leidt. Zorg dus dat je nieuwsbrief om één doel draait, bijvoorbeeld het aanprijzen van je nieuwe productaanbod, en laat hier je CTA over gaan: zo bereik je het meeste resultaat.

Tip 4: Voeg sociale bewijslast toe

Het woord van anderen is vaak goud waard. Als anderen positief over je praten, heeft dit op potentiële klanten nog veel meer invloed dan wanneer jij dit als bedrijf over je eigen dienst en/of product zegt. Logisch, want jij bent als ondernemer natuurlijk áltijd positief en enthousiast over je aanbod, maar is dat ook terecht? Voeg daarom sociale bewijslast toe, zoals positieve reviews of succesverhalen van eerdere klanten: dé manier om anderen ook te overtuigen.

Ontdek waar het beter kan met A/B-testen

Het kan zo zijn dat je nieuwsbrief het eigenlijk heel goed doet, maar dat het mogelijk nóg beter kan. Om deze reden is het goed je mailings, zoals je nieuwsbrief, te A/B-testen. Met A/B-testen test je 2 verschillende versies (versie A en versie B) om zo te ondervinden welke eigenlijk het beste presteert.

Wanneer je de mailings verstuurd hebt en later de testresultaten kunt zien, is het tijd om te analyseren. Zijn er punten waar het goed gaat of die juist beter kunnen? Optimaliseer steeds waar nodig om uiteindelijk tot je ‘gouden formule’ te komen. Wel is het belangrijk om na een tijdje opnieuw te A/B-testen, want ook e-mailmarketing blijft in ontwikkeling, evenals de manier van communiceren (in mailings) én dus ook de kansen tot verbeteringen.

Kort samengevat…

Inmiddels weet je hoe je van A tot Z een succesvolle nieuwsbrief maakt. Wat met een duidelijk doel én ijzersterke onderwerpregel begint, gaat over naar een korte en krachtige tekst, verpakt in een creatief of origineel jasje. Zorg hierbij voor een persoonlijke touch, maak het geheel visueel aantrekkelijk en laat met relevante inhoud zien dat je precies weet wat jouw contactpersoon zoekt. Is alles vervolgens ook mobielvriendelijk gemaakt én getest en gecheckt? Tijd om je nieuwsbrief de digitale wereld in te sturen! Blijf ook zeker consistent in je mailings, want een herkenbare lay-out maakt je merk of onderneming extra krachtig.


Wil je dus effectieve nieuwsbrieven maken die wél geopend worden en gebruikmaken van alle elementen die je hiervoor nodig hebt? Ontdek de meest handige functionaliteiten van onze ontwerptool of start vandaag nog jouw proefaccount bij MailBlue!

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.