Pop-up | Definitie en Uitleg

Een pop-up is een schermpje dat ‘op popt’, ofwel opspringt of ineens in beeld verschijnt, bij het openen van een webpagina, bij het bekijken van een webpagina (even na het openen van de betreffende pagina) of juist bij het verlaten van een webpagina. In de meeste gevallen gaat het hier om een venstert met een promotionele boodschap.

Venster in beeld

Misschien ken je het wel. Je gaat naar een bepaalde website en van het ene op het andere moment zie je een flitsend of pulserend venster in je beeld verschijnen waarop staat dat jij bent geselecteerd om een iPhone te winnen (bijvoorbeeld) als je doorklikt. Dit is een pop-up.

Soms heeft een pop-up eigenlijk helemaal niets met de betreffende website te maken, maar het kan ook zijn dat deze wel van de website zelf is. Zo kan het zijn dat je je bijvoorbeeld op de homepage van een internetbureau bevindt en dat er ineens een pop-up verschijnt met een aanbieding om een social media cursus te volgen tegen een mooie korting. De pop-up wordt vaak als vervelend en irritant ervaren, maar kan dus zeker ook een interessante boodschap bevatten.

Een pop-up weghalen

Je kunt een pop-up heel gemakkelijk verwijderen als je hier geen behoefte aan hebt. In de meeste gevallen is de pop-up gewoon voorzien van het welbekende kruisje in de rechterbovenhoek om het schermpje mee te sluiten. Het is ook mogelijk om de pop-up te sluiten door de combinatie ALT + F4 in te drukken.

De pop-under

Naast de pop-up bestaat er ook de pop-under. Deze wordt wel geopend als je je op een bepaalde webpagina bevindt, maar deze opent zich als het ware achter het scherm dat je open hebt staan. Deze komt dus tevoorschijn wanneer je dit scherm sluit.

De pop-upblocker

In de meeste gevallen zijn up to date pc’s voorzien van een pop-upblocker voor het blokkeren van pop-ups. Deze blokkade kan je opheffen wanneer dit nodig is. Het kan namelijk zijn dat je op een website komt waar je een pop-up nodig hebt, dus waar deze toegestaan moet zijn. In dit geval krijg je een melding in beeld dat de nodige pop-up wordt geblokkeerd. Het is dan mogelijk om de pop-upblocker tijdelijk uit te schakelen.

E-mailmarketing Handboek downloaden

Je ontvangt het e-mailmarketing handboek na aanvraag direct in je inbox.