Wat is een 301-redirect?

Met een 301-redirect vertel je de zoekmachines zoals Google dat de pagina permanent is verhuisd naar een andere locatie. De 301-redirect zorgt er in dit geval voor dat de SEO-waarde wordt meegenomen naar de nieuwe pagina. Ook je bezoekers zullen automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe pagina.

Wil je je bezoekers tijdelijk doorsturen naar een andere pagina dan kun je gebruik maken van een 302-redirect. Met een 302-redirect geef je aan de zoekmachines aan dat je de pagina tijdelijk hebt verhuisd en blijft de SEO-waarde gekoppeld aan de oude URL.

Een 301-redirect aanmaken in WordPress

Om een pagina in WordPress te verwijzen naar een nieuwe locatie kun je gemakkelijk gebruik maken van de ‘Redirections’ plugin in WordPress. Deze plugin maakt het super eenvoudig om aan zoekmachines door te geven dat een pagina permanent is verhuisd naar een andere locatie.

Je vult simpelweg de oude url en de nieuwe locatie van de pagina in in de plugin en de plugin doet de rest van het werk. Hiervoor heb je geen technische kennis nodig.

Redirection plugin WordPress 301-Redirects

Een 301-redirect aanmaken via DirectAdmin

Wanneer je geen content management systeem (CMS) zoals WordPress gebruikt om je website te bouwen en je wilt een paginaverhuizing doorgeven aan de zoekmachines dan kun je kijken of jouw hostingpartij gebruik maakt van DirectAdmin.

Als jouw hostingpartij namelijk gebruik maakt van DirectAdmin dan kun je heel gemakkelijk een redirect aanmaken in het beheerpanel van jouw website. Je logt in op het beheerpanel en zoekt naar de optie om een “Site redirection” aan te maken.

Direct Admin 301-Redirect

Een 301-redirect aanmaken in de .htaccess

Kun je van bovenstaande mogelijkheden geen gebruik maken? Dan kun je met wat licht-technische kennis toch nog een verhuizing doorgeven aan de zoekmachines. Via een ftp-client kun je een documentje aanmaken op de server, deze noem je “.htaccess”. (Als dit bestand al bestaat dan kun je deze ook bewerken)

In dit documentje plaats je de volgende code:

Redirect 301 /oud-url http://www.NIEUEWE-URL.nl/

Hierin pas je de oude url aan naar de oude url van je pagina en de nieuwe url naar de url waar de pagina nu gevonden kan worden.

Andere mogelijkheden om een 301-redirect aan te maken

Gebruik je een andere tool of software om je website mee te bouwen zoals Magento, OpenCart, PrestaShop, Joomla of een ander open source CMS systeem dan is de kans groot dat hier plugins voor beschikbaar zijn om je 301-redirects eenvoudig te beheren.

Zo’n plugin is in veel gevallen vele malen makkelijker om de url’s mee te beheren en verkleint de kans op fouten. Heb je de optie om gebruik te maken van een plugin of extensie hiervoor dat raad ik je zeker aan deze te gebruiken.

Download de MailBlue
inhaakkalender

Je ontvangt de inhaakkalender na aanvraag direct in je inbox.