Wanneer je gaat adverteren op Facebook dan wil je natuurlijk wel weten wat een advertentie je daadwerkelijk oplevert. Facebook heeft hiervoor de conversiepixel ontwikkeld. Deze pixel kun je op de bedanktpagina plaatsen (de pagina waar bezoekers terecht komen na een bestelling of een andere actie). Iedere keer dat er een bezoeker vervolgens op de pagina komt, zal die bezoeker als conversie worden geteld.
Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je de Facebook conversiepixel gebruikt.
Facebook Conversiepixel plaatsen op je website
Stap 1: Facebookpixel aanmaken
De eerste stap is het installeren van de pixel op je website. Hiervoor dien je een Facebookpixel aan te maken. Daarvoor ga je naar Facebook's gebeurtenisbeheer. Vervolgens klik je op 'Gegevensbronnen koppelen'.

Daarna selecteer je 'Web' en klik je op 'Koppelen'.

Vervolgens selecteer je 'Facebook-pixel' en klikt op 'Koppelen'.

Als laatste stap om de pixel te verkrijgen voer je nog een Pixelnaam in en vervolgens je website-URL. Daarna klik je op Doorgaan.

Stap 2: Facebook-pixel toevoegen aan je website
Zodra je jouw pixel hebt gemaakt, kun je de Facebook pixelcode toevoegen op je website. Kies hiervoor de instellingsoptie 'Pixelcode handmatig toevoegen aan website'.

Kopieer vervolgens de pixel basiscode.

Ga vervolgens naar de header aan de achterkant van je website en plak de basiscode onderaan het kopgedeelte (net boven de afsluitende head-tag).

Gebruik je een WordPress website? Dan kun je heel gemakkelijk de Headers & Footers plugin gebruiken om de code daar vervolgens in de <header> te plaatsen. Loop je vast in waar de <head> van jouw site zich bevindt? Vraag dan je websitebouwer dit voor je te doen.
Stap 3: Gebeurtenissen instellen
Nadat je de pixelbasiscode hebt toegevoegd aan je website, kun je gebeurtenissen instellen om de acties te meten die je belangrijk vindt, denk bijvoorbeeld aan: een aankoop doen.
Je kunt gebeurtenissen het gemakkelijkst toevoegen met de tool voor gebeurtenisconfiguratie. Op deze manier voeg je gebeurtenissen en parameters toe zonder extra te hoeven programmeren. Je volgt simpelweg de instructies op het scherm om gebeurtenissen aan je website toe te voegen.

Nu kun je één pixel gebruiken voor op je hele website, waaronder meerdere pagina's van je website kunnen vallen. Je kunt de Facebook pixel zien als een analysetool waarmee je de effectiviteit van je advertenties uiteindelijk kunt meten en inzicht kunt krijgen in de acties die mensen op je website uitvoeren.
De pixel gebruik je voor deze doeleinden:
Zorgen dat je advertenties aan de juiste mensen weergegeven worden
Vind nieuwe klanten, mensen die een specifieke pagina hebben bezocht of mensen die een specifieke actie op je website hebben uitgevoerd.
Verkoop stimuleren
Stel automatisch bieden in om mensen te bereiken die meest waarschijnlijk een actie zullen uitvoeren die belangrijk voor je is, zoals bijvoorbeeld een aankoop doen.
Advertentieresultaten meten
Krijg meer inzicht in de effecten van je advertenties door te meten wat er gebeurt als mensen je advertentie zien.
Zodra je de Facebook-pixel hebt ingesteld, wordt deze geactiveerd wanneer iemand actie onderneemt op je website. Voorbeelden van acties zijn bijvoorbeeld:
- Het toevoegen van een artikel aan de winkelwagen.
- Het afronden van een bestelling.
De pixel ontvangt de acties, ofwel 'gebeurtenissen', die jij vervolgens kunt bekijken op de Facebook-pixelpagina in je Gebeurtenisbeheer. Je ziet hier dus de acties zien die je klanten ondernemen. Ook heb je de mogelijkheid om deze klanten opnieuw te bereiken via toekomstige Facebook advertenties.
Meerdere aangepaste conversies toevoegen aan je Facebook Pixel
Wanneer je aan de slag gaat met aangepaste conversies is het belangrijk om iedere conversie een aparte bedankpagina te geven. Dit is de laatste pagina die een klant ziet na het uitvoeren van een conversie. Vaak geeft de pagina een bevestiging van die conversie.
Het kan dat je later nog meerdere conversies toe wilt voegen. Hierbij is een unieke bedankpagina per conversie belangrijk omdat dit de basis vormt voor je aangepaste conversie. Je geeft Facebook zo de opdracht om iedere bezoeker van deze pagina’s te volgen en te registreren als een conversie.
Wil je later nog een aangepaste conversie toevoegen aan je reeds geïnstalleerde Facebook conversiepixel? Navigeer binnen gebeurtenisbeheer dan naar de cirkel met de ster en vervolgens klik je op 'aangepaste conversies'.

Klik vervolgens op 'aangepaste conversie maken'. Vervolgens kun je de aangepaste conversie gaan opzetten.
Het opzetten van je aangepaste conversie
Je ziet hier een aantal velden:
- Naam
- Beschrijving
- Gegevensbron
- Conversiegebeurtenis
- Je eigen categorie selecteren
- Regels
- Voer een conversiewaarde in
Bij de naam(1) geef je een duidelijke omschrijving van de conversie. Bijvoorbeeld ‘download e-book [NAAM]’.
De beschrijving(2) is voor jezelf om te onthouden wat de conversie meet. Als je naam al duidelijk is, is het niet noodzakelijk dit in te vullen.
De gegevensbron(3) is altijd jouw Facebook pixel. Zorg dat je de juiste pixel selecteert wanneer je meerdere pixels gebruikt.
In het geval van deze aangepaste conversie is de conversiegebeurtenis(4) altijd: al het websiteverkeer.
Ik raad je aan om altijd je eigen categorie te selecteren(5). Je geeft hier aan om wat voor soort conversie het gaat. Erg handig om bijvoorbeeld alle leads als 'leads' te bestempelen, zodat je hiervan een aangepaste doelgroep kunt maken. Dit kun je vervolgens gebruiken als bron voor een vergelijkbare doelgroep.
Bij regels(6) geef je de url van je bedankpagina op. Pas bevat hierbij aan naar Is gelijk aan. Het gaat namelijk alléén om het verkeer op deze specifieke url.
Je kunt iedere conversie een waarde (7) meegeven. Het is niet noodzakelijk, maar het kan handig zijn om bij aankopen hier de aankoopwaarde mee te geven. Zo maak je inzichtelijk hoeveel omzet een campagne je oplevert.
Klik vervolgens op 'maken' om de aangepaste conversie af te ronden.
Aangepaste conversies toevoegen aan je advertentiecampagne
Uiteindelijk wil je de aangepaste conversies natuurlijk gebruiken in je advertentiecampagne. Keer terug naar advertentiebeheer en klik op de groene knop 'maken'.
Kies vervolgens je campagnedoelstelling. In dit geval is dat conversies.

Het is optioneel, maar ik raad je zeker aan om je campagne een naam te geven en vervolgens klikt je op 'doorgaan'.
Scroll vervolgens naar Conversion > Pixel. En selecteer bij 'Conversiegebeurtenis' jouw aangepaste conversie. Vervolgens maak je de campagne af, zet je deze live zetten en wordt jouw campagne geoptimaliseerd op jouw aangepaste conversie.
Wil je de resultaten inzien? Je kunt jouw aangepaste conversies terugvinden in de Facebook Ads rapportage: navigeer daarvoor naar 'Statistieken' en vervolgens de kolom 'Resultaten'.

Aangepaste conversies en iOS 14 update
Helaas zal de iOS 14 update ervoor zorgen dat conversies anders gemeten worden door de Facebook conversiepixel. Straks zal Facebook daardoor alleen nog maar de conversie met de hoogste prioriteit meten.
Stel dat een een persoon na het zien van jouw advertentie een lead magnet aanvraagt en zo klant wordt. Het was dan zo dat beide conversies (lead én aankoop) geregistreerd werden. Zo zie je direct én indirect wat het effect is van je advertenties. Na de update van iOS 14 zal dit niet meer het geval zijn.
In dit geval zal dan enkel de aankoop (mits deze staat aangegeven als hoogste prioriteit) worden geregistreerd. De lead informatie ben je dus kwijt. Daarom is het belangrijk dat je zelf instelt welke conversie voor jou het meest belangrijk is.
Dit is tot zover ons bekend over de iOS 14 update. Om op de hoogte te blijven wat die update exact zal betekenen, raad ik je aan om dit helpartikel over de iOS 14 update van Facebook zelf in de gaten te houden.