Je hoort de term vast meer dan eens voorbij komen: de landingspagina. Maar, wat is het eigenlijk? Een landingspagina is een pagina waar een bezoeker voor het eerst op ‘landt’ wanneer deze persoon jouw website bezoekt. Is de landingspagina dan de homepagina? Nee, al wordt vaak gedacht van wel.
Waar de homepagina zogezegd de voordeur voor nieuwe bezoekers vormt, is de landingspagina een pagina waar bezoekers direct op klikken, bijvoorbeeld als eerste zoekresultaat, wanneer ze een zoekopdracht bij Google geplaatst hebben. Zoek je bijvoorbeeld op ‘Macbook Pro kopen’? Dan kom je niet bij de homepagina van Apple terecht, maar op een pagina waar je direct jouw Macbook kunt bemachtigen.

Wil je nieuwe inschrijvingen voor je mailinglijst? Dan plaats je in je mailing bijvoorbeeld ook een link naar de betreffende landingspagina met het inschrijfformulier. En, dus niet ‘standaard’ naar je homepagina.
Of je nu adverteert op social media of dat een bezoeker via een Google zoekopdracht op je website terecht komt: je wilt altijd de best functionerende landingspagina én ervaring voor je bezoeker creëren. Kijk dan ook steeds hoe je deze pagina kunt optimaliseren.
Een landingspagina maken? Houd je aan de wetten van de landingspagina!
Een landingspagina maken als je hier nog niet bekend mee bent? ‘Waahh, help’, denk je misschien. Gelukkig is dat niet nodig! Het bouwen van dit type pagina is namelijk een stuk eenvoudiger geworden met tools als de Phoenix websitesoftware en MailBlue Pages. Zo heb je geen technische kennis nodig en klik je dit type pagina gemakkelijk in elkaar: iedereen kan het dus! Wel is het belangrijk om je te houden aan de wetten van de landingspagina. Welke dat zijn? Lees snel verder en ontdek hoe jij ervoor zorgt dat jouw landingspagina het gewenste resultaat oplevert!
1 pagina, 1 doel
Hoewel het misschien klinkt als veel en extra werk, is het een stuk effectiever om één landingspagina te gebruiken voor één doel. Door deze te optimaliseren voor die ene specifieke zoekopdracht, of in te richten op de advertentie waar je op adverteert en zodoende bezoekers op deze pagina landen, zien we de conversie stijgen.
Vermijd afleidingen
Het doel van een landingspagina? Dat is om je doel te bereiken, zoals bijvoorbeeld nieuwe inschrijvingen voor je mailinglijst binnenhalen. Wat je hierbij zeker niet wilt, is dat bezoekers afgeleid worden door elementen als een menu, interne links of zelfs blogartikelen. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk van jezelf en je onderneming laten zien, maar hoe meer ‘keuzes’ je mensen geeft, hoe sneller mensen geneigd zijn zich niet te focussen op het doel. Gevolg? Een lagere conversie en dus mogelijk ook geen inschrijvingen. Zorg dus voor een minimalistisch geheel waar het doel centraal staat.
De intentie en het gedrag
Een andere belangrijke invloed op de conversieratio is hoe jouw landingspagina presteert, kijkende naar de manier waarop bezoekers op deze pagina terechtkomen. Zo komt het voor dat een landingspagina goed presteert vanuit Google Ads, maar juist helemaal niet via Facebook Advertenties. Schrijf je landingspagina dus voor de bezoeker en zorg hierbij voor herkenning.
Een landingspagina kan 3 doelen hebben:
- Het verwijzen van de bezoeker naar de juiste bestemming
- Het realiseren van verkopen, de zogenaamde verkooppagina
- Het genereren van leads, de zogenaamde opt-in-pagina
Voor ieder doel kun je de landingspagina dan ook anders inrichten. Zo blijven de principes gelijk, maar hebben de pagina’s elk een andere eindbestemming: je wilt ze daarom ook precies zo inrichten om dat doel te bereiken.
In dit artikel gaan we daarom specifiek in op het optimaliseren van de opt-in-pagina, ook wel een landingspagina met het doel om nieuwe inschrijvingen op je mailinglijst te krijgen.
Landingspagina voorbeeld
Dus, hoe maak je nu precies zo’n landingspagina? Natuurlijk is daar niet één specifieke manier voor, want uiteindelijk zul je meerdere versies moeten testen om zodoende tot het beste resultaat te komen. Zou je ons vragen: ‘Waar begin ik dan?’ Dan gebruiken wij onderstaand framework als basis voor onze landingspagina’s

Waaruit bestaat een goede landingspagina?
Wil je gebruik gaan maken van dit voorbeeld voor een landingspagina? Dan is het goed om te weten uit welke elementen dit type pagina bestaat en welke afwegingen hier gemaakt worden. Benieuwd? Lees hier onze concrete tips om jouw landingspagina te optimaliseren.
1 ) De afbeelding van de weggever
Mensen houden van plaatjes: een beeld (of een foto) is visueel en geeft meteen weer wat mensen zoeken. Een afbeelding van een e-book of whitepaper zorgt ervoor dat de weggever ‘tastbaar’ wordt voor een bezoeker: hij of zij krijgt direct een beeld van wat ze zullen ontvangen.
2 ) Een pakkende headline voor jouw landingspagina
De afbeelding trekt natuurlijk als eerste de aandacht. Op de tweede plaats volgt de ietwat vetgedrukte headline op jouw landingspagina. Op basis van diverse split-testen zien we dat de formulering van de titel een grote invloed heeft op de conversie van je landingspagina.
Een goede headline kun je herleiden naar het ‘succes’-model:
-
- Simple (simpel)
-
- Unexpected (onverwacht)
-
- Concrete (concreet)
-
- Credible (geloofwaardig)
-
- Emotional (emoties)
-
- StorieS (verhaal)
Benoem bijvoorbeeld een duidelijk en concreet voordeel: waarom zou iemand jouw weggever moeten downloaden? Wat levert dat hem of haar op? Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de onderwerpregel van je nieuwsbrief. Wil je graag meer tips hierover? Lees ook hoe je een pakkende onderwerpregel schrijft >
3 ) Plaats de bulletpoints bovenaan de pagina
Een ideale manier om punten samen te vatten, is het gebruiken van bulletpoints. Hierin omschrijf je de pijnpunten en voordelen voor de bezoeker om herkenbaarheid te creëren en daarmee een connectie met je bezoeker te maken. Een grote valkuil hierbij is het benoemen wat iemand allemaal zal ontvangen, bijvoorbeeld ‘je krijgt een e-book van 48 pagina’s met 12-hoofdstukken’. Je vraagt je waarschijnlijk zelf al af wat hier nu precies overtuigend aan is. Om die reden wil je juist benoemen wat het effect van die ‘48 pagina’s’ is. Welke resultaten zijn er al mee behaald en hoe gaat het jou als klant helpen?
4 ) De download-button
Je wilt dat mensen ergens op klikken: zorg daarom voor een button die triggert. Maak dan ook een CTA (call to action) die hierop inspeelt. ‘Ja, stuur mij dit e-book’ zegt bijvoorbeeld meer dan ‘download’.
5 ) De 2-step optin
Uit meerdere testen is gebleken dat de 2-step opt-in voor een hogere conversie op de landingspagina zorgt. Bij deze methode is het inschrijfformulier niet direct zichtbaar, maar klinkt de gebruiker éérst op de call-to-action-button: hierna verschijnt het inschrijfformulier in een pop-up. De klik op de button wordt zogezegd gezien als een ‘micro-commitment’.
6 ) Toestemming om de gebruiker te mailen volgens de AVG
Door een extra checkbox te plaatsen in de pop-up van de 2-step opt-in, kun je toestemming vragen aan de gebruiker om hem of haar in de toekomst te blijven mailen. Ook is dit fijn voor jezelf, want voldoen aan de regels van de AVG geeft je als ondernemer eveneens meer rust.
7 ) Voeg micro-copy toe aan je inschrijfformulier
Wil je laten zien dat de gegevens van je aankomende leads veilig zijn wanneer ze deze bij jou achterlaten? Neem de laatste twijfel weg en verwijs je gebruikers naar de privacy policy.
8 ) Voeg een testimonial toe aan je landingspagina
Het woord van eerdere, gelukkige klanten doet haast wonderen: een testimonial is dan ook de ideale manier om vertrouwen te wekken. Zoek daarom een toepasselijke testimonial die jouw expertise sterk naar voren laat komen. En, ook laat zien dat hij of zij een bepaald resultaat heeft behaald dankzij jouw lead magnet.
9 ) Extra informatie over de weggever: jijzelf of jouw bedrijf
Hoewel het gros van de bezoekers niet verder kijkt dan het eerste gedeelte van jouw landingspagina, en inmiddels misschien alweer vertrokken of geconverteerd is, wil je de twijfelde bezoeker meer informatie kunnen bieden. Zou het kunnen dat iemand jou ergens al van kent? Gebruik dit dan zeker om autoriteit op te bouwen. Heb je nog geen specifieke naam? Geef dan meer informatie over je weggever en waarom je deze hebt geschreven.
10 ) Testimonials over weggever
Nog een keertje die testimonial: ook hier kun je deze perfect terug laten komen. Laat met dit type review bijvoorbeeld zien welke resultaten met behulp van jouw weggever behaald zijn om juist nieuwe, geïnteresseerde bezoekers te overtuigen. Ook zorgt dit voor een stukje sociale bevestiging.
11 ) Maak een afsluitende call-to-action met download button
Met een afsluitende call-to-action met download-button geven we de bezoeker nogmaals de mogelijkheid om de weggever te downloaden. Op deze manier zorgen we ervoor dat de bezoeker goed geïnformeerd kan overgaan tot ingaan op het aanbod.
Hoe optimaliseer ik een opt-in-pagina?
Nu de basis voor een opt-in-pagina is neergezet, is het tijd om te kijken hoe deze pagina geoptimaliseerd kan worden. In de praktijk zien we namelijk grote verschillen tussen diverse opt-in-pagina’s en hun conversiepercentages. Daar waar de ene opt-in-pagina een conversiepercentage van 5% kan hebben, behaalt de ander wel 50% waarbij bezoekers naar een lead converteren.
Neem bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld. Stel, je bent in staat om een opt-in-pagina met een conversiepercentage van 17.5% te optimaliseren naar een pagina met een conversie van 35%: dit is niet een verbetering van 17.5%, maar een verdubbeling van het aantal leads die je binnenkrijgt vanuit deze pagina.
De opt-in-pagina is daarom één van de meest belangrijke onderdelen in je marketingfunnel. Het is namelijk letterlijk de pagina waardoor je de contactgegevens van een bezoeker ontvangt of juist niet. Deze gegevens zijn dan ook van belang als je in de toekomst marketingcommunicatie met jouw potentiële klant wilt delen.
Welke elementen van een opt-in-pagina kun je split-testen
Het is waarschijnlijk niet het populaire antwoord waar je op wachtte… Maar, het optimaliseren van je opt-in-pagina is echt een kwestie van split-testen, ook wel A/B-testen en dus het uitproberen van meerdere versies: dit om te zien welke het beste resultaat behaalt en waar je dus je opt-in-pagina kunt verbeteren.
Het is vooraf namelijk niet altijd te zeggen welke variant van de opt-in-pagina beter werkt. Wij baseren onze versie hierbij op de cijfers.
Een mooi gemiddelde, als je kijkt naar het conversiepercentage, ligt op 35%: dit is vaak ons streef-percentage. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het aantal gegevens dat je van je bezoeker vraagt: hoe meer je vooraf vraagt, hoe meer bezoekers er veelal afhaken. In ons geval focussen we ons dus vaak op de naam en het e-mailadres.
Start je met split-testen? Vergeet dan even de details en begin met de grote elementen op de pagina. Een veelgenoemde test hierbij is het aanpassen van de kleuren van de download-button: deze gaat alleen niet je conversiepercentage van 17.5% naar 35% brengen. Maar, wat ga je dan wel testen?
1 ) Test de paginatitel
Het eerste onderdeel dat je bezoeker ziet, is natuurlijk de paginatitel, veelal in combinatie met de afbeelding. Omdat deze als eerste én snel wordt bekeken, heeft deze een grote impact op de conversie van een landingspagina: de paginatitel moet dus ijzersterk zijn.
2 ) Vraag niet te veel informatie
Je kunt leads en dus inschrijvingen verzamelen eigenlijk vergelijken met daten: je wilt informatie, maar zeker in het begin blijft het allemaal nog oppervlakkig. Hoe meer je de persoon leert kennen, hoe meer informatie er vrijkomt. Een inschrijving voor je mailinglijst is praktisch hetzelfde als het verkrijgen van iemands nummer: de eerste stap is gezet, de rest volgt later. Vraag je in korte tijd te veel? Dan is de kans groot dat mensen op voorhand afhaken.
Dat wil je dus niet. Bepaal dus vooraf welke informatie van belang is voor het -op dat moment- bedienen van jouw doelgroep. In de meeste gevallen daalt de conversie direct wanneer je vanaf het eerste moment om meer gegevens vraagt. In het positieve geval, wanneer mensen wél meteen meer achterlaten, heb je wel meteen een hogere kwaliteit van een lead-aanvraag. Om de inschrijfconversie te verhogen, beperk je dus het aantal velden dat de lead in moet vullen.
3 ) Bekijk de uiteindelijke klantwaarde
Directe conversie op de landingspagina is top, maar staar je er niet blind op. Uiteindelijk is de kwaliteit van de inschrijver, aldus de lead, bepalend. En, bovenal: welk percentage van de leads converteert naar een klant.
4 ) Test de verkeersbron en de kwaliteit van de lead
Presteert jouw landingspagina niet goed? Wacht nog even om deze in de prullenbak te gooien. Met regelmaat zien we namelijk dat de verkeersbron (en doelgroep) een grote invloed hebben op de landingspagina. Waar deze via Google Ads top werkt, kan dit via Facebook Advertenties een stuk minder zijn, kijkende naar de conversieratio. Test dus verschillende kanalen om te zien waar je het meeste resultaat uit haalt.
5 ) Optimaliseer de laadtijd van de landingspagina
Wachten? Daar houden we niet van. Optimaliseer daarom jouw landingspagina en zorg voor een snelle laadtijd zodat gebruikers niet hoeven te wachten en om die reden je pagina weer wegklikken.
6 ) Test de vormgeving van de landingspagina
Je krijgt maar één keer de kans voor een goede eerste indruk: waar de ene pagina het perfect doet, blijft de ander qua resultaat achter. Ook hier is het dus weer van belang om verschillende landingspagina’s qua vormgeving te testen: waar voor de ene pagina rust en vertrouwen goed werkt, moet de ander weer makkelijk leesbaar en scanbaar zijn. Ook dit verschilt vaak weer per type doelgroep en onderneming, dus test goed wat het beste bij jouw bedrijf past.
7 ) Hoe wordt jouw landingspagina weergegeven op mobiel?
Tegenwoordig zit iedereen iedere dag en haast constant op zijn of haar smartphone: het overgrote deel van de bezoekers komt vaak zelfs via de mobiele weergave binnen! Je begrijpt dus hoe belangrijk het is om deze weergave optimaal te hebben staan. De mobiele weergave moet dus haast nóg beter en makkelijker in gebruik zijn dan de desktopversie.
8 ) Test de lead magnet zelf
Verschillende lead magnets of weggevers zullen op een andere manier presteren. Zo gebruiken wij bij MailBlue Verschillende lead magnets of weggevers zullen op een andere manier presteren. Bij MailBlue gebruiken wij dan ook meerdere lead magnets voor verschillende doeleinden. En, dus ook met verschillende resultaten. Denk hierbij aan:
-
- Een brochure
-
- Een ebook vol e-mailmarketing tips
-
- Een proefaccount
Tussen de verschillende lead magnets zit dan ook een groot verschil in kosten per acquisitie, maar ook in de kwaliteit en daarmee de kosten per daadwerkelijke gebruiker van de software. Met behulp van een marketingfunnel converteer je leads in betalende klanten.
De Salesfunnel: what’s next?
Het genereren van leads is de basis, maar het uiteindelijke doel is natuurlijk de conversie naar betalende klanten. Dit doen wij aan de hand van een salesfunnel: deze neemt jouw lead mee door verschillende fases van jouw verkoopproces, ook wel de customer journey. Dit doen we met behulp van een CRM Systeem en e-mailmarketing software.
Van tekst tot vormgeving: jouw landingspagina moet op klanten als een bloem op een bij werken en dus zoveel mogelijk leads aantrekken en overtuigen. Test dus regelmatig je landingspagina’s uit, optimaliseer waar het kan en ga voor het maximale resultaat!