Inhoudsopgave

Inhoudsopgave

SaaS staat voor Software-as-a-Service. De term staat ook bekend als Software-on-Demand. SaaS is een model voor softwaregebruik waar software online wordt aangeboden. Dat betekent dat de software niet aangeschaft en geïnstalleerd hoeft te worden, maar je als gebruiker een abonnement afsluit waarmee je de software online kunt gebruiken. Dit gebeurt bijna altijd via cloudcomputing (kortweg, de cloud).

Hoe werkt SaaS?

SaaS draait om software die wordt geleverd en onderhouden door de leverancier. Tegen betaling kun je hier gebruik van maken, mits je een internetverbinding hebt. De software staat in de cloud. Dit betekent dat de software wordt gehost op wereldwijde servers en je hier online toegang tot krijgt. De leverancier van de SaaS zorgt daarbij voor de updates van de software en creëert bedrijfstoepassingen, zoals integraties met CRM-systemen.

Je hebt hier zelf dus geen omkijken meer naar.

Wat voor software biedt SaaS?

Een SaaS-abonnement kan allerlei soorten software bieden. Bekende voorbeelden van SaaS zijn:

Micorosoft 365, waarbij je ook in applicaties als Word en Excel kunt werken via je browser.

Salesforce, waarbij je een CRM-systeem krijgt om al je klantgegevens in op te slaan, in te zien en marketingautomations te activeren.
MailBlue, waarin je e-mailmarketingcampagnes kunt ontwerpen, plannen, sturen en monitoren.

En het enige dat je nodig hebt? Een internetverbinding!

De voordelen van SaaS

Een SaaS-abonnement heeft heel wat voordelen. We zeiden het al: je hebt alleen internet nodig om met SaaS aan de slag te gaan. Maar deze manier van werken met software brengt nog veel meer gemak met zich mee. We zetten daarom graag een paar voordelen voor je op een rijtje.

Altijd toegankelijk
Waar je ook bent, de meeste SaaS-applicaties zijn overal toegankelijk als je maar een internetverbinding hebt. Dit betekent ook dat je niet vastzit aan bepaalde hardware waarop software staat, maar overal in je software kunt vanaf elk apparaat met verbinding.

Geen onderhoud
De SaaS-provider zorgt ervoor dat alle software onderhouden en up-to-date is. Hier hoef je zelf dus niet achteraan. Extra pluspunt: ook de beveiligingsmaatregelen zijn altijd bijgewerkt. 

Schaalbaarheid
SaaS-applicaties zijn eenvoudig schaalbaar zodat je gemakkelijk extra gebruikers toevoegt of functionaliteiten uitbreidt zonder dat je hier grote investeringen voor hoeft te doen. 

Kostenoverzicht
Bijna alle SaaS-leveranciers werken met een abonnementsmodel waarbij je betaalt voor wat je gebruikt. Zo weet je precies hoeveel kosten je jaarlijks kwijt bent.

De nadelen van SaaS

Hoewel wij, als Saas-providers, laaiend enthousiast zijn over SaaS, zijn er natuurlijk ook wat nadelen te bedenken. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende.

Afhankelijkheid van derden
Als je een SaaS-abonnement afsluit, ben je afhankelijk van de SaaS-provider. Als daar iets misgaat, heb jij hier dus geen controle over.

Beperkte aanpassingsmogelijkheden
Sommige SaaS-applicaties kunnen minder flexibel zijn dan op maat gemaakte, lokaal gehoste software. Dit komt omdat SaaS ontworpen is voor een breed scala aan gebruikers. Dat betekent dat er soms ook integraties met andere software missen. MailBlue is overigens wel volledig te personaliseren en makkelijk te integreren met bijna alle systemen en ondersteunende software.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.