Wat is het marktaandeel?

Als je ooit hebt gehoord van het begrip ‘marktaandeel’, dan heb je waarschijnlijk een idee van de betekenis. Het marktaandeel is het percentage van de totale verkoop van een bepaalde productcategorie die door een bedrijf wordt verkocht. Het is dus het stuk van de markt dat je als bedrijf in handen hebt. Een voorbeeld: als er in een bepaalde regio in totaal 1000 lampen worden verkocht en jouw bedrijf verkoopt 200 lampen in deze regio, dan heb je een marktaandeel van 20%.

Waarom is het belangrijk om het marktaandeel te weten?

Het is als bedrijf altijd nodig je marktaandeel te weten. Het marktaandeel wordt gebruikt om de winstgevendheid en marktpenetratie van een bedrijf te meten. Als je een groter marktaandeel dan de concurrentie hebt, betekent dit dat je meer inkomsten genereert. Het marktaandeel geeft dus ook aan hoe succesvol jouw bedrijf is ten opzichte van de concurrentie. Als jouw marktaandeel groeit, betekent dit dat je meer klanten aantrekt en meer verkoopt dan je concurrenten. 

Is je marktaandeel laag? Dan weet je dat je als bedrijf betere strategieën moet bedenken om je positie te verbeteren.

Relatief marktaandeel

Naast het ‘gewone’ marktaandeel, kennen we ook het relatieve marktaandeel. Het marktaandeel op zichzelf zegt namelijk niet alles over het succes van je bedrijf. Je moet ook rekening houden met de grootte van de markt en hoeveel concurrenten er zijn. Daarom is het belangrijk om ook het relatief marktaandeel te berekenen. 

Het relatieve marktaandeel meet de grootte van jouw marktaandeel ten opzichte van jouw grootste concurrent. Deze berekening maak je door jouw eigen marktaandeel te delen door het marktaandeel van de grootste concurrent. Als jouw marktaandeel bijvoorbeeld 20% is en de grootste concurrent een marktaandeel van 40% heeft, dan is jouw relatieve marktaandeel 0,5.

Waarom is het belangrijk om het relatie marktaandeel te weten?

Het relatieve marktaandeel is een belangrijk cijfer. Het geeft aan hoe dominant jouw bedrijf is in de markt. Een relatief marktaandeel van 1,0 betekent bijvoorbeeld dat jouw bedrijf net zo groot is als de grootste concurrent. Een relatief marktaandeel van minder dan 1,0 betekent dat jouw bedrijf kleiner is dan de grootste concurrent.

De voordelen van een groot marktaandeel

Je marktaandeel is een indicatie van de macht die jij als bedrijf op de markt hebt. Als je een groot marktaandeel hebt, heb je waarschijnlijk meer invloed op de prijzen en voorwaarden dan bedrijven met een klein marktaandeel. Dit geeft je als bedrijf een sterke positie voor onderhandelingen, inkoop- en verkoopprijzen.

Gratis: E-mailmarketing Handboek

72 pagina’s met de beste strategieën voor
e-mailmarketing en praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Vraag gratis aan en ontvang ‘m meteen in je inbox.